جم جمک برگ خزون

اینجا دنیای بچه های منه

جم جمک برگ خزون

اینجا دنیای بچه های منه

ترانه های عامیانه

این متن به شما کمک می کند تا دلیل انتخاب نام وبلاگ را بدانید و اینکه من علاقه بسیار زیادی به ادبیات شفاهی و افسانه ها داشته ام،دارم و خواهم داشت. 

ترانه یعنی تر و تازه ، جوان خوش صورت ، از قرن ها پیش ترانه ها به صورت خودجوش و به مناسبت های مختلف بر زبان های مردم جاری می شد و در اندک مدتی همه آن ها را فرا می گرفتند و می خواندند .

شادروان صادق هدایت ، نویسنده ی بزرگ ، بسیاری از ترانه های مردمی را که از دورترین ایام بر زبان ها جاری بود ، گرد آوری کرد و در مجموعه ای به نام « اوسانه » به سال 1309 منتشر نمود .

« جُم جُمک برگ خزون / مادرم زینب خاتون/ گیس داره قد کمون / از کمون بلندترک / از شبق مشکی ترک / ننه جون شونه می خواد / شونه ی فیروزه می خواد / حموم سی روزه می خواد »

ترانه های عامیانه ، حیاتی طولانی دارند . سینه به سینه و از نسلی به نسلی دیگر گشته اند . ترانه های عامیانه از اشعاری همراه با وزن ، قافیه و موسیقی برخوردارند و در اشکال و قالب های گوناگون موجودند . ویژگی ممتاز ترانه های عامیانه عبارت است از : شاعر مشخصی ندارند . ساختمانی ساده دارند و به طور شفاهی در بین مردم رواج یافته اند .

ترانه های عامیانه از لحاظ مضمون گوناگون اند . مانند : ترانه های سیاسی ، انتقادی ، چیستان ها ، غنایی ، شادی و سرور ، عزا ، بازی و ... برخی از مضامین ترانه های عامیانه با دنیای کودکان سازگارتر است . مانند ترانه های مربوط به بازی و نوازش های مادر به کودک .

« بـه کس کسانش نمی دم / به همـه کسانش نمی دم / به راه دورش نمی دم / به مرد پیرش نمی دم / شاه بیاد با لشکرش / برا پسر بزرگترش / آیا بدم آیا ندم »

برخی از ترانه ها نشان دهنده ی اعتراض و خواسته ی مردم بوده است . با رفتن ناصرالدین شاه به سفر عتبات در سال 1288 ، نان گران می شود . تهرانی ها این گــرانی را از چشم عیسی خان وزیر می دیـدند و ترانه ی زیر را ساخته در کوچه و بازار می خواندند :

« شاه کج کلا رفته کربلا / نان شده گران یک من یک قران / یک من یک قران ما شدیم اسیر / از دست وزیر از دست وزیر »

این گونــه ترانه ها اشعاری آهنگین ، ساده و سرگرم کننده دارنـد و برخی از آن ها را مادران و دایگان برای کودکان می خواندند و باز گو کننده ی حرف ها ، آرزوها و نگرش های آنان بوده است . گرچه مضامین ترانه ها با فهم کودکان ، هم خوانی نداشت . اما به هنگام بازی و نوازش آنان خوانده می شد تا ذهنشان با واژه ها ، موسیقی قافیه و وزن آشنا شود و یا حرکاتی را انجام دهند .

« بهرام خان قندی / اسبتو کجا می بندی / زیر درخت نرگس / داغتو نبینم هرگز / بهرام خان رشتی / دیشب کجا می گشتی / زیر درخت آلو / داغتو نبینه خالو »

نوروز خوانی در کشور ما رسمی کهن بود . نوروز خوانان با خواندن ترانه هایی آمدن بهار را نوید می دادند . در روزهای پایانی سال فروشندگان دوره گرد با خواندن ترانه هایی کالاهای خود را عرضه می کردند . در این روزگار ، ترانه و تصنیف هم معنی اند . به عبارت دیگر ، تصنیف ترانه ای است که شاعر آن معلوم است . مانند تصنیف زیر از ملک الشعرای بهار :

« ز من نگارم خبر ندارد / به حال زارم نظر ندارد / خبر ندارم من از دل خود / دل من از من خبر ندارد / کجا رود دل که دلبرش نیست / کجا پرد مرغ که پر ندارد / امان از این عشق فغان از این عشق / که غیر خون جگر ندارد / همه سیاهی ، همه تباهی / مگر شب ما سحر ندارد / بهار مضطر منال دیگر / که آه و زاری اثر ندارد / جز انتظار و جز استقامت / وطن علاج دگر ندارد / ز هر دو سر بر سرش بکوبند / کسی که تیغ دو سر ندارد ... »

غلامحسن درویش خان ، بر این اشعار آهنگی شورانگیز و دلنشین ساخت . این تصنیف قدیمی که در دستگاه ماهور است تا کنون با تنظیم های مختلف و توسط هنرمندان بزرگی چون استادان ، محمدرضا شجریان ، عبدالوهّاب شهیدی ، نصرالله ناصر پور و ... اجرا گردیده است .

نوحه هایی که برای ایّام سوگواری و سینه زنی سروده شده اند و می شوند ، نوعی تصنیف اند که جنبه ی مذهبی دارند .

به بیان ساده تصنیف عبارت است از اشعاری ضربی که روی آهنگ ساخته می شود . یعنی ابتدا آهنگ را می سازند و بعد روی آن آهنگ ، اشعاری درست می کنند . بدین ترتیب در تصنیف سازی ، شعر تابع آهنگ است . شیدا و عارف اوّلین کسانی بودند که در ایران تصنیف را به معنای واقعی بنیاد نهادند . آنان شاعرانی بودند که از هنر موسیقی آگاهی داشتند . شیدا تصنیف های عاشقانه می ساخت و عارف تصنیف های وطنی که آن ها را با صدایی سوزناک می خواند .

با تلخیص از کتاب « باغ آبی » نوشته حسین فرخ مهر ، انتشارات عابد

گروه زبان و ادبیات فارسی متوسطه در منطقه ی میمه ، اسفند ماه 9

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد